Granica ciagu
baklazan: (2n−1)3(4n−1)(1−5n)
Obliczyc granice fnkcji
19 lis 23:42
Basia:
wykonaj działania a potem podziel licznik i mianownik przez n2
19 lis 23:48
baklazan: tylko ze potega w licznku jest wyzsza niz w mianowniku i dalej zotaje 8n
19 lis 23:52
Basia:
| 8n3−12n2+6n−1 | |
| = |
| 4n−20n2−1+5n | |
| 8n3−12n2+6n−1 | |
| = |
| −20n2+9n−1 | |
| +∞−12+0−0 | | +∞ | |
| = |
| = −∞ |
| −10+0−0 | | −10 | |
20 lis 00:42
baklazan: tyle ze odpowiedz to −110
20 lis 13:51
baklazan: i dlaczego z 20 robie sie 10?
20 lis 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
to maly błąd Basi ... ale nie ma on wpływu na ostateczny wynik
20 lis 13:56
baklazan: tzn. to ma byc ganica ciagu, to dlaczego 8n→+
∞
a nie do
∞
20 lis 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
+∞ = ∞ znak '+' dodaje się "dla pewności"
20 lis 14:21
baklazan: ok dzieki myslalem ze jak jest ∞ to nie wiadomo w ktora strone
20 lis 14:26