granice
Sara: Granice:
lim x→ −
∞ (−x
5+x
2−2)
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie czy kiedy x
5 wyciągniemy przed nawias to on dąży do −
∞
czy do +
∞
19 lis 23:28
Basia:
(−)5 = (−)
19 lis 23:29
matemaniak: nie rozumiem... proszę o rozwiązanie całości krok po kroku.
19 lis 23:34
baklazan: −x5 dazy do −∞
x2 dazy do +∞
2 nie dozy do niczego
−x5 dazy szybciej do −∞ niz x2 do +∞
19 lis 23:44
Artur z miasta Neptuna:
Yyyy nie
x5 −> −nieskoczonosci (patrz wykres wielomaniu z potega nieparzysta)
wiec −x5 −> +nieskonczonosci
19 lis 23:47
Basia:
| | 1 | | 2 | |
−x5+x2−2 = x5(−1 + |
| − |
| ) → (−∞)*(−1+0−0) = (−∞)*(−1) = +∞ |
| | x3 | | x5 | |
a poza tym jeżeli a
n=2 ⇒ lim
n→+∞a
n jak najbardziej istnieje i = 2
2→2 a nie "do niczego"
19 lis 23:47
matemaniak: a gdyby tam było x4 to wtedy by dążyło to do +∞ czy do −∞?
19 lis 23:55
baklazan: do − bo − nie jest potegowany (−x4) wtedy by dazyl do +
19 lis 23:57
matemaniak: a to jeszcze jedno zadanie
20 lis 00:04
Basia:
→ +∞*e0 = +∞*1 = +∞
20 lis 00:06
matemaniak: to jeszcze jedno
| | x−3 | |
mam do obliczenia asymptoty funkcji f(x)= |
| |
| | x−1 | |
| | x−3 | |
i teraz rozwiązujemy... liczymy pionową czyli lim x→1− |
| |
| | x+1 | |
no i podstawiam, za x trochę mniej niż 1 to wyjdzie mi, że w liczniku będzie liczba ujemna i w
mianowniku też? czy znak licznika ma znaczenie w ogóle? czy wystarczy że napiszę, że to
całkowita?
20 lis 00:13
Basia:
| | x−3 | |
x→1− ⇒ x+1→0− ∧ x−3→ −2 ⇒ |
| → −2*(−∞) = +∞ |
| | x+1 | |
| | x−3 | |
x→1+ ⇒ x+1→0+ ∧ x−3→ −2 ⇒ |
| → −2*(+∞) = −∞ |
| | x+1 | |
czyli masz asymptotę pionową
x = 1
20 lis 00:16
Basia:
(−)*(−) = (+)
(−)*(+) = (−)
nieważne czy po (−) jest liczba, czy nieskończoność
20 lis 00:17
matemaniak: nie, nie.... wkradł się błąd. tam jest x−1 w mianowniku, możesz to jeszcze raz zrobic?
20 lis 00:18
Basia: łopatologia stosowana
| | 1 | | x−3 | | 1 | |
x+1→0− ⇒ |
| → −∞ ⇒ |
| = (x−3)* |
| → (−2)*(−∞) = +∞ |
| | x+1 | | x−1 | | x−1 | |
prawostronną wymyśl sam
20 lis 00:21