wykres funkcji wymiernej fx=|x|/x-1
wojtek: Jak narysowac wykres funkcji f(x)=|x|/x−1. tzn najpierw rysuje dla x≥0 i to zostaje bez zmian,
pozniej dla x<0 i tam w odpowiedziach dodatkowo wykres jest odbity symetrycznie wzgledem osi
OX − dlaczego?
19 lis 23:08
Basia:
dla x<0 masz
| | x | |
a to jest symetryczne do |
| względem osi OX |
| | x−1 | |
19 lis 23:09
Aga1.:

To nie jest odbity względem osi X
19 lis 23:12
wojtek: wiec dlaczego dla x<0 funkcja przybiera wartosci ujemne? i do wykresu nienalezy czesc szara, a
czerwona?
19 lis 23:15
Aga1.: Najpierw narysowałam
| | x | |
y= |
| (szary kolor) ,dla x≥0 część wykresu szarego po prawej stronie osi y. |
| | x−1 | |
Następnie narysowałam
| | −x | |
y= |
| kolor pomarańczowy , dla x<0 część wykresu pomarańczowego po lewej stronie osi y. |
| | x−1 | |
19 lis 23:26
wojtek: okk juz wszystko jasne, dziekuje uprzejmie
19 lis 23:28