granice
Ralf: lim n →
∞ (2n−1)2(4n−1)(3n+2) = ?
Nie wiem co mam zrobić z tym przykładem, nie mogę dać wszędzie
∞, bo wyjdzie symbol
nieoznaczony. Czy licznik trzeba wymnożyć?
Btw. jak zrobić żeby kreska ułamkowa nie przecinała licznika & żeby n→
∞ było pod lim?

Pozdro
19 lis 22:44
Ralf: lim n→∞ 3n − 10 √n = −70 ? = 0
Tutaj o to chodzi?
19 lis 22:49
Aga1.: W liczniku zastosuj wzór skróconego mnożenia, a w mianowniku pomnóż
i wyłącz w liczniku i mianowniku n2.
19 lis 22:52
Ralf: Dzięki, a ten przykład?
lim n→∞ 3√2 − 3√ 2n3 + 5n2 − 7
19 lis 23:31