Suma trzech liczb będącymi kolejnymi wyrazami ciągu..
Adam : Suma trzech liczb będącymi kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego wynosi 9. Zwiększając
pierwszą i trzecią z tych liczb o 2, otrzymuje sie kolejny wyrazy tego ciągu geometrycznego.
Co to za liczby ?
19 lis 22:44
Beti: a,b,c − c. arytm.
a+2,b,c+2 − c. geom.
b
2 = (a+2)(c+2)
rozwiąż ten układ równań, a dowiesz się co to za liczby
19 lis 22:46
aniabb:
a+b+c=9
2b=a+c bo ciąg arytm.
więc b=3
a+c = 6
a+2, 3 , c+3 geometryczny
32= (a+2)(c+2)
c=6−a
9=(a+2)(8−a) delta....
19 lis 22:47
meta:
19 lis 22:47