promien zbieznosci
studentagh: wyznaczyc promien zbieznosci ∑(2+(−1)
n)
n mam problem bo jak licze to wychodzi mi
| | 1 | |
R= |
| tylko potem jak sprawdzam zbieznosc na koncach przedzialow to nie wiem jak sprawdzic |
| | 3 | |
zbieznosc tych ciągow
19 lis 22:39
Krzysiek: a tu czegoś nie brakuje? Bo jak może wyjść promień zbieżności jak szereg nie jest zbieżny...
i gdzie w ogóle jest tu jakiś 'x' ?
19 lis 22:49
studentagh: tak, jest

x
n
19 lis 22:57
studentagh: to pomozesz?
19 lis 23:16
Basia:
to ma być ∑n=0,1...(2−(−1)n)xn ?
no to kryterium Cauchy'ego wystarczy
19 lis 23:23
Basia:
a
n = 2−(−1)
n
a
2n = 1
a
2n+1 = 3
n√1 = 1→ 1
n√3 → 1
n√an → 1
19 lis 23:27
studentagh: nie Basiu, wlasnie w tym problem, ze tak jak napisalem na samej górze, nawias jest do n−tej i
jeszcze *xn
19 lis 23:28
Basia:
no to
a2n = 1n = 1
a2n+1 = 32n+1
czyli mamy
1+3x+x2+33x3+x4+35x3+x6+37x7.... =
(1+x2+x4+.....) + (27x3 + 27x3*9x2+....)
no są szeregi geometryczne
q1 = x2 q2 = 3x2
pierwszy jest zbieżny dla x2<1 czyli x∊(−1;1)
drugi dla 3x2<1 czyli x∊(−13; 13)
promień zbieżności całości = R = 13
19 lis 23:37
Basia: sorry
q2 = 9x2
9x2 < 1 ⇔ 9x2−1<0 ⇔ (3x−1)(3x+1)<0 ⇔ x∊(−13; 13)
reszta bez zmian
19 lis 23:39