wzory skróconego mnożenia
palikot:
może mi ktoś wytłumaczyć wzory skróconego mnożenia te przykłady ze strony matematyka.pisz.pl
juz przerobiłem ale jak mam jakiś trudniejszy przykład to mam problem
19 lis 22:37
aniabb: co tu tłumaczyć..trzeba tylko ćwiczyć i ćwiczyć i ćwiczyć
19 lis 22:38
palikot: ćwiczę ćwiczę ale tu nie wychodzi i nic
19 lis 22:42
palikot: a4+b4 ?
19 lis 22:45
aniabb: (a2−b2)2 + 2a2b2
19 lis 22:48
aniabb: a odejmowanie w nawiasie jeszcze bardziej
19 lis 22:48
palikot: czyli to co mam w nawiasie to (a−b)(a+b)
19 lis 22:49
meta:
a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2 = (a2−√2 *ab+b2)(a2+√2*ab+b2)
19 lis 22:51
aniabb: tak
19 lis 22:51
palikot: a skąd wzięłaś to 2a
2b
2 
(a
2−b
2)
2=a
4−2a
2b
2+b
4
19 lis 22:51
aniabb: no i musiałam je dodać żeby były same czwarte potęgi
19 lis 22:52
palikot: dodać a nie odjąć (a2+b2)2−2a2b2
19 lis 22:58
aniabb: można tak..ale wtedy nie rozpiszesz nawiasu
19 lis 23:01
palikot: (a
2+b
2+
√2ab)(a
2+b
2−
√2ab)
19 lis 23:03
meta:
ok
19 lis 23:03
palikot: miałem też taki przykład a
4−b
4 to rozpisałem (a
2−b
2)(a
2+b
2)=(a−b)(a+b)(a
2+b
2)
19 lis 23:05
palikot: meta ale wytłumacz mi jedno czemu
√2 ab jest

jestem totalnie zielony a matura już nie
długo
19 lis 23:06
aniabb: tak też można ..

zależy co potrzeba

dobrze
19 lis 23:06
aniabb: bo wtedy nawias jest a a to po minusie b2 więc b=√2ab bo b2 =2a2b2
19 lis 23:08
aniabb: ech..raz b jest symbolem a raz niewiadomą
19 lis 23:08
palikot: czemu z 2a
2b
2 zrobiło się
√2ab
19 lis 23:08
aniabb: (a2+b2)2−(√2ab)2 = (a2+b2)2−2a2b2
19 lis 23:11
palikot: ok już widzę
19 lis 23:12
aniabb: i masz czerwone 2 − zielone 2 to (czerwone − zielone)(czerwone +zielone)
czyli wzór a2−b2 =(a−b)(a+b)
19 lis 23:12
palikot: no tak mam jeszcze kilka przykładów
19 lis 23:14
aniabb: to szybko
19 lis 23:16
palikot: ok (x2−6)3−8
19 lis 23:17
palikot: to niby wiem (x
2−6)
3−2
3 a
3−b
3
19 lis 23:18
aniabb: (x2−6)3−23 =
19 lis 23:18
aniabb: niom
19 lis 23:19
palikot: x6−1
19 lis 23:20
palikot: nie wiem wgl jak rozpisać
19 lis 23:20
aniabb: (x2)3−13 lub (x3)2−12 jak wolisz
19 lis 23:21
palikot: ten drugi (x
3)
2−1
2=(a−b)(a+b)
19 lis 23:22
palikot: (x3−1)(x3+1)
19 lis 23:22
aniabb: tak..ale potem i tak nawiasy rozpisz z sześcianów
19 lis 23:22
palikot: ok to kolejny x8−8x4+16 =(x4−4)2
19 lis 23:24
aniabb: tak i w nawiasie nadal różnica kwadratów
19 lis 23:25
palikot: (x
−2)(x
2+2)
(x−
√2)(x+
√2)(x
2+2)
19 lis 23:28
palikot: tam miało być (x2−2)(x2+2)
(x−√2)(x+√2)(x2+2)
19 lis 23:29
aniabb: tak no i wszystkie te nawiasy do kwadratu
19 lis 23:29
palikot: do kwadratu przecież rozbiłem je
19 lis 23:30
aniabb: ten co był o 23:24
19 lis 23:31
palikot: (x4−4)2=(x2−2)(x2+2) ?
19 lis 23:33
palikot: (x
2+x+4)2 + 8x(x
2+x+4) + 15x
2 jak zabrać się za to
19 lis 23:35
aniabb: (x4−4)2=((x2−2)(x2+2))2
19 lis 23:36
palikot: ok a zobacz ten przykład wyżej ?
19 lis 23:37
palikot: (x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 15x2
19 lis 23:38
aniabb: (x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 15x2 =(x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 16x2 −x2
=(x2+x+4 +4x)2 − x2
19 lis 23:39
palikot:
19 lis 23:40
aniabb: 
jeszcze coś
19 lis 23:43
palikot: to możesz mi wytłumaczyć czemu w tym przykładzie tak zrobiłaś

prosiłbym krok po kroku
20 lis 12:36
palikot:
20 lis 12:41
aniabb: bo widać że pierwszy nawias to jakby a
2 i w środku ten sam nawias w 1 potędze więc w środku
będzie 2ab poza nawiasem mam 8x = 2b czyli b to 4x
do wzoru potrzebuję b
2 na końcu więc 16x
2 a mam 15x
2 więc napisałam 16x
2 −x
2
zwinęłam nawias i 4x do jednego wzoru /nawiasu/ i zrobił mi się drugi wzór skróconego mnożenia
20 lis 12:47
palikot: ok dziękuje jak będę miał jeszcze jakieś problemy to się odezwę później
20 lis 12:49
palikot: 16 − x2 + 10x − 25
20 lis 13:07
aniabb: i co z tym
20 lis 13:08
palikot: to (−x
2+10x−25) ale to nie może być (x−5)
2 to nie wiem jak to zrobić
20 lis 13:09
aniabb: może bo minus przed nawias
20 lis 13:10
palikot: zwiń w zwór skróconego mnożenia takie jest polecenie (4)
2−(x−5)
2
20 lis 13:11
palikot: (x−5−4)(x−5+4)
20 lis 13:12
aniabb: ( 4−x+5)(4+x−5) odejmowanie nie jest przemienne
20 lis 13:14
palikot: aha ale pomysł był dobry
20 lis 13:15
aniabb: 
operacja się udała ..ale zostały panu małe nożyczki koło kręgosłupa
20 lis 13:16
palikot: ale z tym da się żyć

masz może jakieś przykłady bo ja już swoje wykorzystałem

(małe)
20 lis 13:18
20 lis 13:26
palikot: ok dziękuje
20 lis 13:29
20 lis 13:32
palikot: ok to jak będę w domu po 18 to rozwiąże i dam do sprawdzenia
20 lis 13:36
aniabb: ja będę dużo później..ale sprawdzę
20 lis 13:37
palikot:
| (a−b)(a+b) | | (a−b)(a2+ab+b) | |
| − |
| = |
| (a−b) | | (a−b)(a+b) | |
| (a−b)(a+b)2 | | (a−b)(a2+ab+b) | |
| − |
| = |
| (a−b)(a+b) | | (a−b)(a+b) | |
| (a−b)(a+b)2−(a−b)(a2+ab+b) | |
| = |
| (a−b)(a+b) | |
(a+b)−(a
3−b
3)=a+b−a
3+b
3
20 lis 18:20
pablo: podbijam
20 lis 22:50
aniabb: a nie zauważyłeś, że niektóre nawiasy można skrócić

i to dawno
20 lis 23:37
palikot: nie własnie a dobrze wyszło rozwiązanie ?
21 lis 17:09