Granice
O.: Wykaż przy pomocy ciągów, że nie istnieje granica lim xsinx.
x→
∞
Należy skorzystac z ciagowej charakteryzacji granicy ktorej nie ogarniam...
19 lis 22:36
Basia:
weź ciągi
a
n = nπ
b
n = (4n+1)
π2
lim
n→+∞a
n = lim
n→+∞b
n = +
∞
czyli są spełnione warunki zadania
lim
n→+∞ nπ*sin(nπ) = lim
n→+∞ [nπ*0] = lim
n→+∞ 0 = 0
| | π | |
limn→+∞ (4n+1)π2*sin[(4n+1)π2] = +∞* |
| *1 = +∞ |
| | 2 | |
19 lis 22:44
O.: | | 1 | |
Dziekuje, a takie zadanki : oblicz granice lim (1+ |
| )x2−2 |
| | x2 | |
x→0
19 lis 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− granica Eulera
19 lis 22:56
Basia:
na pewno przy x→0 ?
19 lis 23:00
O.: tak
19 lis 23:08
O.: jutro mam koło więc jeszcze jedno pyt. lim x3−x= 0. dobry wynik?
x→1+
19 lis 23:10
Basia: dobry
19 lis 23:11
O.: Hura

dzieki
19 lis 23:19
Basia:
| | 1 | |
wg mnie przy x→0 (1+ |
| )x2−2 nie ma granicy |
| | x2 | |
20 lis 00:51