matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Majka:
Dany jest odcinek AB o końcach A(1,2) oraz B(7,−4). Punkt C dzieli odcinek AB w stosunku /AC/
CB/= 2:1 Zatem: a/ C(3,0) b/ C(4,−1) c/ C(5,−2) d/ C(13,−10)
19 lis 22:15
aniabb:
Odp c)
19 lis 22:16
Beti:
odp. c)
19 lis 22:17
Basia:
2
AC
→
=
AB
→
3
C(x,y)
2
[x−1; y−2] =
*[ 7−1; −4−2]
3
2
x−1 =
*6
3
x = 5
2
y−1 =
*(−6)
3
y = −3 C(5; −3)
19 lis 22:17
Basia:
poprawka:
2
y−2 =
*(−6) = −4
3
y = −2
19 lis 22:18