Wyznaczanie
Fizaa...: Jak wyznaczyć z tego równania wartość kąta α ? Wszystko mam dane oprocz α.
| | sinα | | g | |
h1 = |
| x0 − |
| x02 |
| | cosα | | 2v02cos2α | |
19 lis 22:04
Fizaa...: hm? wgl to da rade
20 lis 13:07
AC:
Równanie jest typu
| | 1 | |
a= b*tgα − c*(1+tg2α) bo |
| = 1+ tg2α |
| | cos2α | |
Przyjmij oznaczenie tgα = x
i masz klasyczny trójmian kwadratowy co robisz deltą
20 lis 13:22
Fizaa...: słucham


a co sie stalo z x
0
20 lis 13:27
aniabb:
h1 = a
x0 = b
g*x02/(2v02) = c
20 lis 13:29
AC:
Przyjmij oznaczenia
a=h
1
b=x
0
20 lis 13:29