Zadanko z pochodnych
Piotr: Dana jest funkcja f(x)=(x−2)*Ix−2I. Jaką postać ma pochodna ? Podać dziedzinę pochodnej .
19 lis 21:58
Basia:
−(x−2)2 dla x<2
f(x) =
(x−2)2 dla x≥2
−2(x−2) dla x<2
f'(x) =
2(x−2) dla x>2
istnienie pochodnej w p−cie x0=2 trzeba zbadać
wiesz jak ?
19 lis 22:00
Piotr: Nie za bardzo...
19 lis 22:03
Basia:
f(2) = 0
| | f(x) − f(2) | |
limx→2− |
| = |
| | x−2 | |
lim
x→2− [−(x−2)] = −(2−2) = −0 = 0
| | f(x) − f(2) | |
limx→2+ |
| = |
| | x−2 | |
lim
x→2+ [(x−2)] = 2−2 = 0
czyli
lim
x→2 U{f(x) − f(2}}{x−2} istnieje i równa się 0
zatem f'(2) istnieje i równa się 0
czyli dziedziną pochodnej jest R
19 lis 22:11
Piotr: Hm... Są takie odpowiedzi:
a. 2(x−2) dla x∊(2,∞)
b. 2Ix−2I dla x∊R
c. 2Ix−2I dla x∊R/{2}
d. 2(x−2) dla x∊R/{0}
Czyli będzie odpowiedź b?
19 lis 22:43
Basia: tak
19 lis 23:08