Pochodna!!!
klaauudiaxd: Potrzebuje pomocy. Rozpoczynam naukę POCHODNYCH...
bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie mi krok po kroku zadania...
Oblicz pochodną funkcji:
f(x) = √2 − 0,9x + 104√16x3
Z góry dziękuję
19 lis 21:51
loitzl9006:
√2 to stała − pochodna stałej to 0
(0,9x)' = 0,9x * ln(0,9)
a ten pierwiastek zapisz w postaci potęgi, np. p[6]{2x} = (2x)1/6 i ze wzoru
(xα)' = α*xα−1 dla α≠−1
19 lis 21:54
klaauudiaxd: nie widać dokładnie ale jest w liczniku 10 a w mianowniku pierwiastek 4 stopnia z (16x3) pod
pierwiastkiem
19 lis 21:54
Basia:
(stała)' = 0
(
√2)' = 0
(a
x)' = a
x*lnx
(0,9
x) = 0,9
x*ln(0,9)
| 10 | | 10 | |
| = |
| = 5x−3/4 |
| 4√16x3 | | 2x3/4 | |
| | 15 | |
(5x−3/4)' = 5*(x−3/4)' = 5*(−34)*x(−3/4)−1 = − |
| *x−7/4 = |
| | 4 | |
| | 15 | |
f'(x) = 0 − ln(0,9)*0,9x − |
| |
| | 44√x7 | |
19 lis 21:56