matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
element
ggg:
Mamy: x*y= x+y−3 x,y∊ℤ i trzeba wyznaczyć element odwrotny: x*x
−1
=e x+(x
−1
)−3=3 x
−1
=6−x i jak to dalej rozwiązać
?
19 lis 21:43
Basia:
nic dalej; już rozwiązałeś dla każdego x∊C istnieje element odwrotny x
−1
= 6−x
19 lis 22:05