proszę o pomoc
elektron: det(2AT) = det A2 + 4
Polecenie jest takie :
Wyznaczyc w = det(A−3), wiedząc, że macierz A jest macierzą kwadeatową stopnia drugiego o
elementach rzeczywistych oraz spełnia równanie jak wyżej.
19 lis 21:39
Godzio:
det(2A
T) = 4detA
T = 4detA
detA
2 = detA * detA = (detA)
2
detA = t wówczas mamy:
4t = t
2 + 4 ⇒ t
2 − 4t + 4 = 0 ⇒ (t − 2)
2 = 0⇒ t = 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
detA−3 = det(A3)−1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | detA3 | | (detA)3 | | 23 | | 8 | |
19 lis 21:45
Basia:
o ile pamiętam to det(A
T) = detA
natomiast det(α*A) = α
n*detA gdzie n stopień macierzy
stąd
det(2*A
T) = 2
2*det(A
T) = 4detA
detA
2 = det(A*A) = detA*detA = (detA)
2
x = detA i mamy
x
2 − 4x + 4 = 0
(x−2)
2 = 0
x−2=0
x=2
detA = 2
| | 1 | |
a to ma być jak sądzę (detA)−3 = |
| |
| | 8 | |
chyba, że ten zapis A
−3 należy rozumieć tak (A
−1)
3
| | 1 | |
det(A−1)3 = (detA−1)3 = |
| |
| | 8 | |
19 lis 21:50
elektron: bardzo dziękuję
19 lis 21:54