Beti: 1) metoda np. przeciwnych wsp.:
−−−−−−−−−−−−−
7x=7/:7
x=1
wracam do pierwszego równania:
3*1+y=2
3+y=2
y=−1
| | ⎧ | x=1 | |
| rozwiązaniem układu jest para: | ⎩ | y=−1 |
|
teraz met. graficzna:
przekształcamy oba równania wyznaczając z nich y:
y=−3x+2 −−−> ta prosta przejdzie przez punkty: (0,2),(1,−1)
| | 1 | | 3 | |
y= |
| x− |
| −−−> ta prosta przejdzie przez punkty: (1,−1),(3,0) |
| | 2 | | 2 | |
masz podane współrz. punktów, więc narysuj obie proste i sprawdź, czy przetną się w punkcie
(1,−1). Ten punkt wspólny jest rozwiązaniem układu równan.