planimetria
Rodney: W trapez o polu 168 i ramionach 13 i 15 mozna wpisac okrag. Przekatne dziela ten trapez na 4
trojkaty. Oblicz pole kazdego z nich.
Wiem, ze:
a+b=15+13=28
Z tego co wiem to chyba tez te dwa trojkaty "po bokach" maja takie same pola.
Co dalej? Prosze o jakies
wskazowki
19 lis 21:17
irena_1: Narysuj ten trapez i dwie wysokości z końców krótszej podstawy. Podzielą one dłuższą podstawę a
na odcinki x, b, y (b to krótsza podstawa)
x
2+12
2=13
2
x=5
y
2+12
2=15
2
y=9
a+b=28
a=b+14
b+b+14=28
b=7
a=21
Trójkąty, których podstawami są podstawy trapezu, są podobne. Skala jest równa 3.
Wysokość jest więc podzielona w stosunku 1:3
| | 168−(94,5+10,5) | | 168−105 | | 63 | |
P3=P4= |
| = |
| = |
| =31,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lis 21:37
meta:

Z tw. Pitagorasa obliczysz a i b : a= 21 i b=7
| | a | |
skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS k= |
| =3 |
| | b | |
| P1 | |
| = k2=9 to P1= 9P2 i P3=P4=k*P2=3P2 |
| P2 | |
P(t) = 9P
2+P
2+6P
2= 16P
2
16P
2=168
teraz dokończ ....
19 lis 21:41
meta:
19 lis 21:42
19 lis 21:44
Rodney: ooo, dziekuje bardzo

kombinowalem jakos podobnie, ale jednak nie wpadlem na ten tok myslenia
19 lis 21:44