Pochodne
Wojtek: Proszę o sprawdzenie pochodnych:
f(x) = 3
√x−1 + (2x
2 − 3x + 1)
3
| | 1 | |
f(x)' = (3√x−1' + [2x2 − 3x + 1)3]' = 3 * [ |
| *1] + 3 * (2x2 − 3x + 1)2 * (2x2 |
| | 2√x−1 | |
− 3x + 1)' =
| 3 | |
| + 3 * (2x2 − 3x + 1)2 * [−6 * (2x+1)] |
| 2√x−1 | |
g(x) = (cosx) * ln
3x
g(x)' = (cosx)' * ln
3x + cosx * [(lnx)
3]' =
−sinx * ln
3x + cosx * 3(lnx)
2 * (lnx)' = −sinx * ln
3x + cosx * 3 * (lnx)
2 * 1/x
h(x) = [ln(3x)]
arctgx = e
arctgxln(ln3x)
h(x)' = [e
arctgxln(ln3x)]' = e
arctgxln(ln3x) * [arctgxln(ln3x)]' =
e
arctgxln(ln3x) * [(arctgx)' * ln(ln3x) + arctgx * [ln(ln3x)]' =
| | 1 | | 1 | |
earctgxln(ln3x)* [ |
| * ln(ln3x) + arctgx * |
| * (ln3x)'] = |
| | x2+1 | | ln3x | |
| | ln(ln3x | | arctgx | | 3 | |
earctgxln(ln3x) * [ |
| + |
| * |
| ] |
| | x2+1 | | ln3x | | 3x | |
19 lis 21:12
Wojtek: Mógłby ktoś na to spojrzeć?
19 lis 21:22
aniabb: pierwszy przykład w nawiasie kwadratowym [4x−3] reszta ok
19 lis 21:41
Vizer: Wpisz od wolframa i sobie sprawdź.
19 lis 21:42
Wojtek: Ale co jest tam źle? czy co?
19 lis 21:43
aniabb: reszta OK
19 lis 21:44
aniabb: zamiast [−6 * (2x+1)] napisz [4x−3]
19 lis 21:45
Wojtek: Dziekuje

Czyli tam było trzeba użyć wzoru z wyciągnięciem przed nawias liczby, tak?
19 lis 21:47
aniabb: po prostu (2x2− 3x + 1)' =4x−3
19 lis 21:50
Wojtek: to mam jeszcze pytanie, wpisałem drugi przykład to wolframalpha no i wychodzi mi takie coś:
19 lis 21:53
19 lis 21:56
Wojtek: Rzeczywiscie, cos zle wpisalem ;>
19 lis 21:58