Granica ln
Ania: Proszę o pomoc w granicy z logarytmow naturalnym
Lim ln(2x/(x2+1) wychodzi ze lim przy x −> ∞ ln0 i nie rozumiem jak to zinterpretowane ten
logarytm naturalny z 0
X−>∞
19 lis 21:11
19 lis 22:38
Basia:
| | 2x | | 2x | | 0 | | 0 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| = |
| = 0 |
| | x2+1 | | 1+1x2 | | 1+0 | | 1 | |
zatem
19 lis 22:38
Nienor: Nie ma logarytu z zera o tym mówi definicja logarytmu

Kiedy jednak x→+∞ liczba logarytmowana jest coraz mniejsza, a wtedy wartości tego logarytmu
dążą do −∞ (bo ln jest funkcją rosnącą, bo e>1)
19 lis 22:40
Ania: Dlaczego liczba logarytmowana jest mniejsza? Przecież podnoszac podstawę logarytmow e do coraz
większych x otrzymamy większe liczby logarytmowane
20 lis 09:33