matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż na ułamki proste
Dawid:
x
f(x) =
x
4
− 5x
2
+ 4
19 lis 21:08
Mila:
x
4
− 5x
2
+ 4 =0 x
2
=t i t≥0 t
2
−5t+4=0 stąd Δ=25−16=9
5−3
5+3
t
1
=
lub t
2
=
2
2
t
1
=1 lub t
2
=4 ⇔x
2
=1 lub x
2
=4 x=1 lub x=−1 lub x=2 lub x=−2 x
4
− 5x
2
+ 4=(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
x
A
B
C
D
=
+
+
+
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
x−1
x+1
x−2
x+2
x
=
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
A(x+1)(x
2
−4)+B(x−1)(x
2
−4)+C(x+2)(x
2
−1)+D(x−2)(x
2
−1)
=
=
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
dalej potrafisz?
19 lis 23:27