Wielomiany - studia
Grześ: Udowodnić, że 1 jest potrójnym pierwiastkiem:
W(x)=x
2n−nx
n+1+nx
n−1−1
Wiem, że mozna to zrobić z pochodnej, ale chciałbym rozwiązanie bez jego użycia.
Siedzę już dośc długo i nie potrafię znaleźć jakiegoś sprytnego pogrupowania, żeby to udowdnić.
Ma ktoś jakiś pomysł?
19 lis 20:50
Grześ: podbijam
19 lis 21:03
Grześ: bump
19 lis 21:20
Grześ: nikt nie ma pomysłu?
19 lis 21:37
Grześ: bump....
19 lis 22:26
Nienor: Przykro mi bardzo, ale tu raczej nie ma żadnego sprytnego grupowania
19 lis 22:30
Godzio: Zaraz pomyślę, bo ciekawe zadanie
19 lis 22:40
Grześ: ok, czekam na jakiś pomysł
19 lis 22:55
Grześ: chyba brak pomysłu? Chyba nie idzie tego jakos normalnie rozłożyć...
19 lis 23:07
Nienor: Ty myślisz, że metodą grupowania będzie łatwiej, ładniej

Zdecydowania nie, oto jak się
przedstawia sytuacja jak prubujemy to grupować
dla n parzystych:
x
4k−2kx
2k+1+2kx
2k−1−1=x
4k−1−2kx
2k−1(x
2−1)=
(x
2k−1)(x
2k+1)−2kx
2k−1(x−1)(x+1)=(x
k−1)(x
k+1)(x
2k+1)−2kx
2k−1(x−1)(x+1)=
(x−1)(x
k−1+x
k−2+...+1)(x
k+1)(x
2k+1)−2kx
2k−1(x−1)(x+1)=
(x−1)[(x
k−1+x
k−2+...+1)(x
k+1)(x
2k+1)−2kx
2k−1(x+1)]
19 lis 23:12
Mila: Licz pochodne. Zdecydowanie prościej.
19 lis 23:13
Godzio: Znalazłem rozwiązanie, nawet nie takie trudne, zaraz pokaże
19 lis 23:27
Godzio:
W(x) = 0 dla x = 1 ⇔ G(x) = W(x+1) = 0 dla x = 0
Inaczej, jeżeli pokażemy, że tak zdefiniowana funkcja G(x) ma pierwiastek trzykrotny równy 0 to
funkcja W(x) będzie miała pierwiastek trzykrotny równy 1.
G(x) = (x + 1)
2n − n(x + 1)
n + 1 + n(x + 1)
n − 1 − 1
Żeby G(x) miała pierwiastek trzykrotny 0 to musi być postaci:
G(x) = a
px
p + a
p−1x
p−1 + ... + a
3x
3. Pokażmy zatem, że tak jest. Osiągniemy to
rozpisując poszczególny człony ze wzoru dwumianu Newtona, na potrzeby zadania ograniczmy się
do pokazania, że wyrazy wolne, wyrazy przy x i x
2 się zerują:
| | | | | | | |
−n(x + 1)n + 1 = −n( | + | x + | x2 + ... ) |
| | | | |
| | | | | | | |
n(x + 1)n − 1 = n( | + | x + | x2 + ... ) |
| | | | |
| | | | | | | |
Wyrazy wolne: | − n( | − | ) − 1 = 1 − n(1 − 1) − 1 = 0 |
| | | | |
| | | | | | | |
Wyrazy przy x: | − n( | − | ) = 2n − n[n + 1 − (n − 1) ] = 0 |
| | | | |
Wyrazy przy x
2:
| | 2n(2n − 1 | | (n + 1)n | | (n − 1)(n − 2) | |
= |
| − n( |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (4n2 − 2n − n(n2 + n − n2 + 3n − 2) ) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (4n2 − 2n − n(4n − 2) ) = |
| (4n2 − 2n − 4n2 + 2n) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Zatem 0 jest pierwiastkiem trzykrotnym funkcji G(x) ⇒ 1 jest pierwiastkiem 3 krotnym funkcji
W(x).
19 lis 23:37