matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Styczna do krzywej
Maciek:
Napisać równanie stycznej do krzywej y = f(x) w punkcie o odciętej x0: f(x) = sin
2
x x0= π/4 f(x)= x
2
/x
2
−4 x0=1
?
19 lis 20:49
Maciek:
Potrafi ktoś ?
19 lis 20:55
Maciek:
?
19 lis 21:16
Maciek:
?
19 lis 21:18
Mila:
1) f(x) = sin
2
x f '(x)=2sinx cosx
π
π
π
√
2
√
2
f ' (
)=2*sin(
)*cos(
)=2*
*
=1
4
4
4
2
2
styczna:y=ax+b gdzie a=f '(x
0
) s:y=1x+b
π
1
π
1
f(
)=(U
√
2
}{2})
2
=
punkt ((
);
∊s
4
2
4
2
1
π
=(
)+b
2
4
1
π
b=
−(
)
2
4
1
π
s: y=x+
−(
)
2
4
19 lis 21:56