Graniastosłupy
Skibaa: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30stopni i boku długości 12cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeśl jego wysokość jest równa 8.
Pomoże ktoś? Mam jeszcze full zadań podobnej treści i potrzebuję jedno zadanie, by móc
rozwiązać resztę. z Góry dzięki bardzi!
19 lis 20:48
Beti:

a=12 cm, H = 8 cm
| | 1 | |
Pp = a2*sin30o = 144* |
| = 72 [cm2] |
| | 2 | |
P
c = 2P
p + P
b
P
b = 4aH = ... oblicz
P
c = 2*72 + ... = ... dokończ
19 lis 20:58