granice
ks: mam problem w rozpisaniu tych granic :
x→
∞
| | cosx−cos1/4π | |
lim |
| |
| | sinx−sin1/4π | |
x→1/4π
x→1
prosze o pomoc
19 lis 20:47
Basia:
ad.1
sinus i cosinus są ograniczone to ich iloczyn też
a mianownik dąży do +
∞
czyli ułamek dąży do 0
ad.2
skorzystaj z wzorów na różnicę sinusów i cosinusów
ad.3
x→1
+ ⇒ x−1→0
+ ⇒ |tg(x−1)| = tgx
mamy
| | tg(x−1) | | 1 | |
limx→1+ |
| * |
| = 1*(+∞) = +∞ |
| | x−1 | | x−1 | |
x→1
− ⇒ x−1→0
⇒ |tg(x−1)| = −tgx
mamy
| | −tg(x−1) | | 1 | |
limx→1− |
| * |
| = −1*(−∞) = +∞ |
| | x−1 | | x−1 | |
stąd
lim
x→1U{|tg(x−1)|}{(x−1)
2 = +
∞
19 lis 20:54
ks: a jesli bym miala ze w tym pierwszym przypadku x dązy do zera?
19 lis 21:02
ks: i jeszcze jakbym mogla prosic o pomoc w tym przykladzie
x→0
19 lis 21:07
Basia: to pewnie byłoby trudniej; próbowałabym albo z reguły de l'Hospitala, albo tak
x → 0
| cos2x*sin3x | | sin3x | | 6x | | 1 | |
| = cos2x* |
| *3x* |
| * |
| = |
| tg6x | | 3x | | tg6x | | 6x | |
| 3x | | sin3x | | 6x | |
| *cos2x* |
| * |
| = |
| 6x | | 3x | | tgx | |
| 1 | | sin3x | | 6x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *cos2x* |
| * |
| → |
| *cos0*1*1 = |
| *1*1*1 = |
| |
| 2 | | 3x | | tgx | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lis 21:07
ks: o kurcze to troche to skomplikowane, dziekuje bardzo
19 lis 21:11
Basia:
ad.21:07
albo z reguły de l'Hospitala, albo przez kąty połówkowe
1+cosx = 1+cos(2*
x2) = 1+cos
2x2 − sin
2x2 = 2cos
2x2
√1+cosx =
√2cos
x2 bo w otoczeniu x
0=0 cosx>0
licznik =
√2(1−cos
x2)
mianownik = (sin(2*
x2))
2 = (2sin
x2cos
x2)
2 =
4sin
2x2cos
2x2 = 4cos
2x2*(1−cos
2x2) =
4cos
2x2*(1−cos
x2)(1+cos
x2)
1−cos
x2 się skróci
| | √2 | | √2 | |
ułamek = |
| → |
| = |
| | 4cos2x2*(1+cosx2) | | 4cos20*(1+cos0) | |
19 lis 21:15
Basia:
tam oczywiście ma być cały czas tg(6x); popraw to sobie
19 lis 21:17
ks: dziekuje Ci bardzo
19 lis 21:23