rozwiąż 4 przykłady
patka: Hej wszystkim

Mam problem z kilkoma przykładami:(
Rozwiąż:
|x−3| ≥2
3/2x−1=2
−2(x+5)(x−1)≥0
x3+2x2=3x
Proszę o pomoc!:(
19 lis 20:45
patka: zrobiłam pierwszy przykład, lecz nadal mam problem z resztą... muszę je zrobić na jutro i tylko
tyle mi zostało
19 lis 21:38
irena_1:
2(2x−1)=3
4x−2=3
4x=5
19 lis 21:42
irena_1:
−2(x+5)(x−1) ≥ 0
(x+5)(x−1) ≤ 0
x ∊ (−5; 1)
19 lis 21:43
irena_1:
x
3+2x
2=3x
x
3+2x
2−3x=0
x(x
2+2x−3)=0
x
1=0 lub x
2+2x−3=0
Δ=4+12=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x2= |
| =−3 lub x3= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 21:45
loitzl9006:
Irena, chochlik Ci się wkradł: w tym −2(x+5)(x−1) ≥ 0 będzie x∊<−5;1>
19 lis 21:47
Beti:
1) |x−3|≥2
↙ ↘
x−3 ≥2 −x+3≥2
x≥5 −x≥−1/*(−1)
x≤1
odp. x∊ (−oo,1> u <5, +oo)
19 lis 21:55
patka: dziękuje wszystkim za pomoc

! teraz wiem, że 1 przykład jednak zrobiłam niestety źle
19 lis 22:21