znajdź punkt symetryczny do punktu a względem prostej
mariuszek993: Proszę o zrobienie zadania
Znajdź punkt B symetryczny do punktu A(2;−1;3) względem prostej x= 3t , y=5t−7 , z= 2t+2
19 lis 20:04
Aga1.: A'(3t,5t−7,2t+2)
AA'→=[3t−2,5t−6,2t−1]
AA'→ jest prostopadły do wektora u→=[3,5,2]
(Iloczyn skalarny jest równy 0)
3(3t−2)+5(5t−6)+2(2t−1)=0
38t=38
t=1
Punkt A
' jest środkiem odcinka AB
gdzie A'(3,−2,4)
B(x,y,z)
| x+2 | | y−1 | | z+3 | |
| =3 i |
| =−2 i |
| =4 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
x=4, y=−3, z=5
Odp.
B(4,−3,5)
19 lis 22:18
mariuszek993: możesz wytłumaczyć skąd wzięłaś A' (3,−2,4)
20 lis 10:48
aniabb: jak podstawisz t=1 do prostej masz punkt A'
20 lis 11:18
mariuszek993: no tak, ale nie wyjdzie A' (3, −2,4)
20 lis 11:32
Aga1.: 3*1=3
5*1−7=5−7=−2
2*1+2=4
20 lis 11:37
mariuszek993: dzięki
20 lis 11:38