rozwiąż równanie, pierwiastki wielomianu
jola: rozwiąż równanie: 3x5−12x3−12x2+48=0
Znajdź pierwiastki wielomianu (x−1)(x5−5x4+4x3) i ustal ich krotności
Rozłóż wielomian na czynniki x4−16
19 lis 20:03
krystek: 3x3(x2−4)−12(x2−4)=0 i dalej licz
19 lis 20:05
krystek: (x−1)*x3(x2−5x+4)=0 irozłóż na czynniki( Δ x1 i x2 dla drugiego nawiasu)
19 lis 20:07
krystek: x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)(x2+4)
19 lis 20:08
jola: 3x3(x2−4)−12(x2−4)=0 do tego momentu doszlam ale pozniej nie wiem jak zrobic dalej
(x2−4)(3x3−12)=0
(x−4)(x+4) ......i co dalej ?
19 lis 21:35