Wyznacz współczynniki trójmianu
pszemek: Wyznacz współczynniki trójmianu y = ax2 + bx + c, jeżeli dla x = 1 osiąga on minimum równe −1,
a suma kwadratów jego pierwiastków wynosi 52.
Wiem, trzeba układ równań, ale coś mi nie wychodzi jak należy.. Pomoże ktoś?
19 lis 19:57
krystek: f(1)=−1
| | 5 | |
(x1+x2)2−2x1*x2= |
| i wzory Viere'a |
| | 2 | |
19 lis 20:03
irena_1: a>0
b=−2a
a+b+c=−1
a−2a+c=−1
c=a−1
| | −b | | c | | 5 | |
x1+x22=(x1+x2)2−2x1x2=( |
| )2−2* |
| = |
| |
| | a | | a | | 2 | |
4a−4=3a
a=4
b=−8
c=3
19 lis 20:07