funkcja kwadratowa z parametrem
Andrzej: Dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji y=f(x) jest zbior wszystkich liczb
rzeczywistych?
f(x)=1√(m2+m−6)x2+(m−2)x+1
19 lis 19:43
Andrzej: w mianowniku jest po prostu 1
19 lis 19:43
konrad: chciałeś chyba powiedzieć w liczniku
19 lis 19:46
konrad: mianownik musi być ≠ 0
19 lis 19:46
Andrzej: no w liczniku!
19 lis 19:51
konrad: powiedz mi najpierw jak w ogóle jest ten pierwiastek?
19 lis 19:53
Mila: D=R ⇔
(m
2+m−6)x
2+(m−2)x+1>0 dla każdego x⇔
a) Badam przypadek: (m
2+m−6)=0
Δ
m=1+24=25
| | −1−5 | | −1+5 | |
m1= |
| =−3 lub m2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
Dla m=2
f(x)=U{1}{
√1=1 dla każdego x∊R
dla m=−3 mamy funkcję liniową pod pierwiastkiem, zatem są x dla których pierwiastek nie ma
sensu nie ma sensu
b) rozważamy przypadek
Δ<0 ⇔m≠−3 i Δ=(m−2)
2−4(m
2+m−6)<0⇔Δ=m
2−4m+4−4m
2−4m+24<0⇔
20 lis 00:21
Mila: Δ=−3m
2−8m+28<0
Δ
m=16*25
√Δ=4*5=20
| | 8−20 | | 8+20 | | −28 | | 14 | |
m1= |
| =2 lu m2= |
| = |
| =− |
| |
| | −6 | | −6 | | 6 | | 3 | |
dokończ
20 lis 00:28