Wielomiany
Kinga: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x−2), (x+4) daje resztę odpowiednio równe −3 i
−51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3+3x2−6x−8,
wiedząc, ze liczba −1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x).
19 lis 19:31
irena_1: W(2)=−3
W(−4)=−51
W(−1)=0
P(x)=(x−2)(x+4)(x+1)
W(x)=Q(x)*P(x)+ax
2+bx+c
P(2)=0
P(−4)=0
P(−1)=0
W(2)=a*2
2+b*2+c=−3
W(−4)=a
(−4)
2+b*(−4)+c=−51
W(−1)=a*(−1)
2+b*(−1)+c=0
4a+2b+c=−3
16a−4b+c=−51
a−b+c=0
Drugie równanie odjęłam od pierwszego i trzecie od drugiego:
−12a+6b=48
15a−3b=−51
−2a+b=8
5a−b=17
3a=25
19 lis 19:45
irena_1: | | 25 | | 74 | | 49 | |
R(x)= |
| x2+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Sprawdź, czy się nie pomyliłam
19 lis 19:46
Kinga: niestety odpowiedź jest inna. Ale serdecznie dziękuję bo fenomenalnie pokazałaś mi sposób.
19 lis 19:52