5 zadań z planimetrii
olka: Witam bardzo proszę o rozwiązanie poniższych zadań.
Zadanie 1
Oblicz długość odcinków: AB, BC, AC. Czy punkty A, B, C są współliniowe?
A(13,5), B(−3,−3), C(5,1)
Zadanie 2
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC.
A(−3,3), B(−5, 32), C(3, −72)
Zadanie 3
Wyznacz równanie okręgu o środku S i promieniu r. Narysuj ten okrąg. Wyznacz jego punkty
przecięcia z osiami układu współrzędnych.
S(−1,2), r=4
Zadanie 4
Wyznacz równanie okręgu opisanego na prostokącie ABCD
A(−4,2), B(4,−6), C(8,−2), D(0,6)
Zadanie 5
Oblicz pole trójkąta prostokątnego równoramiennego wpisanego w okrąg:
(x + 7)2 + (y − 11)2 = 8
19 lis 19:28
PW: Mnie też nie chce się rozwiązywać całej pracy domowej, podpowiem do zadania 5.
Zgodnie z równaniem okręgu ta liczba po prawej stronie to kwadrat promienia, czyli r2 = 8,
r = 2√2.
Trzeba teraz sobie uprzytomnić, jak wygląda trójkąt prostokątny wpisany w okrąg. Średnica
okręgu jest przeciwprostokątną (można tłumaczyć, że wynika to z twierdzenia o kącie środkowym
i wpisanym opartych na tym samym łuku − w tym wypadku łukiem jest półokrąg). Jednocześnie
trójkąt ma być równoramienny, czyli można w nim zobaczyć połowę kwadratu o przekątnej 2r =
4√2.
Rozwiązanie tego prostego zadania (jakie jest pole kwadratu o danej przekątnej) kończy trudy.
Jaki widać zadanie można rozwiązać nie korzystając z "magii geometrii analitycznej" poza
informacją o promieniu okręgu wziętą z równania okręgu. Można robić pomocnicze rysunki nie
korzystając z układu współrzędnych.
19 lis 20:11
irena_1: 1.
|AB|=
√(−3−13)2+(−3−5)2=
√256+64=
√320=8
√5
|BC|=
√(5+3)2+(1+3)2=
√64+16=
√80=4
√5
|AC|=
√(5−13)2+(1−5)2=
√64+16=
√80=4
√5
Są współliniowe
19 lis 20:18