Błąd na stronie w rozwiązaniu matury
Siedlczanin: https://matematykaszkolna.pl/strona/3608.html
Chodzi o 4 poziom układów równań, nagle d z 3 zamieniło się na −3 i odwrotnie, 2*3*4 nie może
się równać −24, tak samo jak 2*−3*−4. Ostateczne wyniki są prawidłowe ale rozwiązanie jest
miejscami błędne
19 lis 19:25
Basia: nic się nie zmieniło; to są dwa różne rozwiązania
d2 = 9 ⇔ d=3 lub d= −3
i po lewej masz dalsze rozwiązanie z d=3, a po prawej z d= −3
19 lis 19:31
Siedlczanin: Tylko w dalszym rozwiązaniu w 1 układzie równań jest napisane: d=3, c=4. Wykonując działanie
2*d*c w żaden sposób nie mogę z tych liczb uzyskać wyniku −24, a takie działanie jest przyjęte
w 1 układzie równań.
19 lis 19:41