Dla jakich wartości m suma kwadratów pierwiastków równania
halleu: Dla jakich wartości m suma kwadratów pierwiastków równania
x2 − (m − 5)x + 2(3 − m) = 0
jest najmniejsza?
19 lis 19:25
irena_1: Δ=(m−5)
2−8(3−m)=m
2−10m+25−24+8m=m
2−2m+1=(m−1)
2
m ≠ 1
| | m−5 | | 2(3−m) | |
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=( |
| )2−2* |
| =m2−10m+25−12+4m=m2−6m+13 |
| | 1 | | 1 | |
S(m)=x
2−6m+13
Suma kwadratów pierwiastków jest funkcją kwadratową. Jej wykres to parabola z ramionami
skierowanymi w górę.
Ta funkcja ma najmniejszą wartość w wierzchołku tej paraboli, czyli dla
19 lis 19:33
halleu: dzieki!
19 lis 19:52