Równania i nierówności
Didi: Proszę o pomoc w zadaniu i wyjaśnieniu krok po kroku.
3x2−1/2 − (x−√3) /3 = (x+3)2+x2/6
19 lis 19:23
Didi: Na prawdę potrzebuję pomocy
19 lis 19:44
krystek: Pomnóż obustronnie przez /6
19 lis 19:55
Didi: Jestem ciemna masa

A co dalej?
19 lis 20:10
Didi:
Sory wkradł się bład
3x2−1/2 − (x−√3)(x−√3)/3 = (x+3)2+x2/6
19 lis 21:52
Didi: Jeżeli żle robie niech ktoś mnie poprawi . Mam kłopot z pierwiastkami
3x2−1/2−x2−√3x+−√32/3=x2+6x+9+x2/6
19 lis 22:32
Beti: to jest nieczytelne −− do ułamków użyj dużej litery 'U' −−> wszyskie potrzebne informacje
masz po lewej str. okienka tekstowego
19 lis 22:37
Didi: | 3x2 − 1 | | (x − √3)(x + √3) | | x2 | |
| − |
| =(x+3)2+ |
| |
| 2 | | 3 | | 6 | |
19 lis 22:48
Beti: od razu inaczej
19 lis 22:52
Didi: Jestem tu po raz pierwszy a pierwiastki to moja zmora.
19 lis 22:53
Beti: pomnóż każde wyrażenie w tym równaniu przez 6
otrzymasz:
3(3x2 − 1) − 2(x − √3)(x + √3) = 6(x + 3)2 + x2
teraz wymnóż 'pierwszy nawias' przez 3, a w następnych zastosuj wzory skróconego mnożenia
19 lis 22:55
Didi: 9x2−3−2x2−2*√3x−2*√3x−2*√9=6*(x2+6x+6*9)+x2
Chyba cos poknociłem
19 lis 23:03
Beti: No raczej
19 lis 23:11
Beti: powinno być:
9x2 − 3 − 2(x2 − 3) = 6(x2 + 6x + 9) + x2
teraz powymnażaj i poredukuj wyrazy podobne
19 lis 23:12
Didi: 9x2−3−2x2+6=6x2+36x+54+x2
7x2+3=7x2+36x+54
19 lis 23:21
Beti: ok
teraz przenieś wszystkie wyrazy z 'x' na lewą stronę, a dane na prawą i poredukuj
19 lis 23:30
Didi: Niewiem czy dobrze ale wyszło mi
−36x=51
19 lis 23:31
19 lis 23:40
Beti: | | 51 | | 5 | |
dobrze, tylko zgubiłeś minus przy wyniku, bo 51 : (−36) = − |
| = −1 |
| |
| | 36 | | 12 | |
19 lis 23:49
Didi: Wiem. Dziękuję bardzo. Jesteś boska.

a ja noga z matmy.
20 lis 08:39