dziwna sprawa
Basia: liczba x jest o 20% mniejsza od liczby y, wtedy;
a. liczbya y jest o 20% większa od liczby x
b. liczbya y jest o 25% większa od liczby x
c. liczba y stanowi mniej niż 120% liczby x
d. liczba y stanowi 120% liczby x?
19 lis 19:15
irena_1: x=80%y
x=0,8y
y=1,25x
y=125%x
B.
y jest o 25% większa od x
19 lis 19:22
Basia:
x = y − 20%y = y − 0,2y = 0,8y
x = 0,8y /:0,8
| | x | | 10x | | 5 | | 5*25 | | 125 | |
y = |
| = |
| = |
| x = |
| x = |
| x = 1,25x |
| | 0,8 | | 8 | | 4 | | 4*25 | | 100 | |
y = x+0,25x
to o ile procent y jest większa od x ?
jak myślisz ?
19 lis 19:22
Mati_gg9225535: b
19 lis 19:22
19 lis 19:22