nierownosc kwadratowa z pierwiastkiem
Adrian: √x+3>9−x
mozecie mi napisac jak mam to zrobić krok po kroku?
oczywiscie wiem jak rozwiazywac nierownosci kwadratowe, ale tu wychodzą mi inne wyniki niż w
odpowiedziach...
19 lis 19:14
Mati_gg9225535: dziedzine ustaliles?
19 lis 19:15
Adrian: taaak
19 lis 19:22
Mati_gg9225535: zapisz ją tutaj i swoje obliczenia też
19 lis 19:23
Basia:
dla każdego x takiego, że 9−x<0 czyli dla każdego x>9 masz:
prawa nieujemna
lewa ujemna
to prawa > lewej
czyli
x>9
dla x∊<−3;9> obie strony są nieujemne i możesz podnieść do kwadratu
x+3 > (9−x)
2
x+3 > 81−18x+x
2
x
2 − 19x + 78 < 0
Δ= (−19)
2 − 4*1*78 = 361 − 312 = 49
x∊(6;13)∩<−3;9> = (6;9>
ostatecznie: x∊(6,9>∪(9;+
∞) = (6;+
∞)
19 lis 19:29