matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z procentów
darek:
Witam. Mam problem z zadaniem z procentów. Należy obliczyć 33 1/3% z liczby 15.
19 lis 19:02
Basia:
100
33
1
3
=
3
100
czyli masz
%
3
zamieniasz procent na liczbę czyli:
100
1
:100 =
3
3
1
x =
*15 = 5
3
19 lis 19:16
Basia:
100
33
1
3
=
3
100
czyli masz
%
3
zamieniasz procent na liczbę czyli:
100
1
:100 =
3
3
1
x =
*15 = 5
3
19 lis 19:16