nierówności
Natalia: rozwiąż nierówności
a) 5x−10<2x²
b) x²−3x+2≥4x−4x²
19 lis 18:46
palikot: −2x2+5x−10<0
5x2−7x+2≥0
policz deltę i rozwiąż
19 lis 18:47
Natalia: a jest proste ale b nie zabardzo
19 lis 18:48
asdf: W b masz to samo co w a, pomysl...
19 lis 18:50
łobo: a) 5x−10<2x
2 / − 2x
2
−2x
2+5x−10<0
Δ=25−80=−55<0
współczynnik a jest ujemny i delta ujemna czyli ramiona paraboli skierokawe w dół i parabola
znajduje się poniżej osi OX, czyli to równanie jest mniejsze od 0 dla każdego x
x∊R
b)x
2−3x+2≥4x−4x
2 / −(4x−4x
2)
5x
2−7x+2≥0
Δ=49−40=9
√Δ=3
współczynnik a dodatni i delta dodatnia czyli ramiona paraboli skierowane ku górze i parabola
| | 2 | |
ma 2 miejsca zerowe dla x= |
| i x=1. Równanie ma być większe lub równe zero czyli: |
| | 5 | |
19 lis 18:55
Aga1.: | | 2 | |
Przy 1 i |
| przedziały domknięte. |
| | 5 | |
19 lis 18:57
łobo: tak tak, za szybko robiłem i zapomniałem
19 lis 19:00