równiania
łobo: 1. Wyznaczyć liczby a,b ∊W takie, aby:
a)
√6√11 =
√a +
√b
4. Wykazać, że jeżeli a>0 i b>0 to
5. Wykazać, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c zachodzi nierówność:
(a+b)(b+c)(c+a) ≥ 8abc
6. Rozwiązać równanie:
a)
√4x+2 +
√4x−2 = 4
b) 2
3√x2 − 5
3√x = 3
7. Wykazać, że jeżeli a
2+b
2+c
2 = ab + ac + bc, to a=b=c.
19 lis 18:43
ICSP: Chyba cos w pierwszym zgubiłeś

4. GM ≥ HM c.n.u
mnożąc stronami otrzymujemy tezę.
6. Odpowiednie podstawienia i z głowy.
7. Przemnóż założenie przez 2 i coś zauważ.
19 lis 18:51
łobo: O dzięki xd ale właśnie nie wiem jakie podstawienia dać w tym 6...
19 lis 19:01
ICSP: a) najpierw ustal dziedzinę i później podonos do kwadratu
b) t = 3√x
19 lis 19:03
łobo: właśnie w tym a jak tak robię to i tak zostają te pierwiastki, bo trzeba lewą stronę podnieść
do kwadratu w taki sposób: (a+b)2 ;c
19 lis 19:06
ICSP: zostaje jeden pierwiastek a nie pierwiastki

Później znowu się podniesie i wyjdzie
19 lis 19:09
łobo: dzięki bardzo
19 lis 19:13