udowadnianie równań
łobo: 1. Wykazać, że jeżeli a>0 i b>0 to
2
√ab ≥
1 1
+
a b
2. Wykazać, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c zachodzi nierówność:
(a+b)(b+c)(c+a) ≥ 8abc
3. Rozwiązać równanie:
a) √4x+2 + √4x−2 = 4
b) 23√x2 − 53√x = 3
4. Wykazać, że jeżeli a2+b2+c2 = ab + ac + bc, to a=b=c.
5. Wyznaczyć liczby a,b ∊W takie, aby:
a) √6√11 = √a + √b
19 lis 18:40
Tomek.Noah: 4)
a
2+b
2+c
2=ab+ac+bc
2a
2+2b
2+2c
2=2ab+2ac+2bc
a
2−2ab+b
2+a
2−2ac+c
2+b
2−2bc+c
2=0
(a−b)
2+(a−b)
2+(b−c)
2=0
a z tego wynika że a=b=c
5)nie wyraźny zapis, pytanie czy zamiast iloczynu nie miała być suma
√6+
√11
3) a) równanie liniowe
b)rówanie kwadratowe
2)skorzystaj z wzoru (a+b+c)
2
1)nie wiem co ten zapis oznacza...
19 lis 19:43