równanie ogólne prostej
Jagoda: Mam problem z równaniem ogólnym prostej.
co w ogóle znaczą A B C?
Jak możecie, proszę o rozwiązanie jednego przykładu:
Sprawdź, czy punkt C należy do prostej AB.
a) A(0,1) B(6,2) C(12,3)
19 lis 18:39
Jagoda: proszę o jak najszybszą odpowiedź
19 lis 18:39
Aga1.: Napisz równanie prostej w postaci kierunkowej
y=ax+b
Oblicz a i b wykorzystując punkty A i B podstawiając za x 0, za y 1
Do drugiego równania za x 6, za y 2.
b=1
y=ax+1
2=6a+1
Oblicz a.
19 lis 18:46
Jagoda: a jak to równanie liniowe przekształcić na równanie ogólne prostej?
19 lis 18:50
Aga1.: Podaję inne, bo nie wyliczyłaś a.
Np
y=3x−1
Równanie ogólne prostej
Ax+By+C=0, gdzie A2+B2≠0
Wszystko przenosisz na lewą stronę
−3x+y+1=0
A=−3, B=1, C=1.
19 lis 19:02