równania
Natalia: Rozwiąż równania;
a) (x−2)2−(x−4)2=8
b) (4−x)(4+x)+(x−√2)2=0
c)(x−√3)2−(x−√6)2=2√3−3
d) (x−5)2−(3−x)2=26*44:83
e) (x+27)(27−x)=95*81−1
f) (x+5)(5−x)−(2x+4)(4−2x)=6
19 lis 18:34
Kejt:
(a+b)(a−b)=a2−b2
i licz..nikt tego za Ciebie nie zrobi..
19 lis 18:34
asdf: @Kejt
da się tym sposobem, ale to chyba dla nowicjusza trudne będzie, a na hardkora:
(x − 2)
2 − (x − 4)
2 − (2
√2)
2 = 0

licz jak chcesz

Lepiej po prostu rozłożyć to:
a) (x − 2)
2 − (x − 4)
2 = 8
(x
2 − 4x + 4) − (x
2 − 8x + 16) = 8
pamiętając o znakach, zredukować wyrazy podobne, 8 na lewą stronę i deltą.
19 lis 18:38