logarytmy
publicpfk: log√3 9√3
proszę o pomoc, kompletnie tego nie rozumiem...
19 lis 18:26
Kejt: √3=31/2
9√3=32*31/2=32 1/2
i teraz zadaj sobie pytanie...do jakiej potęgi musisz podnieść √3 żeby otrzymać 9√3?
19 lis 18:27
publicpfk: nie mam pojęcia, mógłbym strzelać ale to chyba dużo nie da. Tak jak już pisałem kompletnie tego
nie rozumiem
19 lis 18:29
Kejt: ok, próbujemy dalej

3
1/2
3
2 1/2=3
5/2
czyli mamy tak:
// z definicji logarytmu: log
ab=c ⇔a
c=b //
(3
1/2)
x=3
5/2
i teraz zobacz:
3
5/2=3
5*1/2=(3
1/2)
5
(3
1/2)
x=(3
1/2)
5
już wiesz ile będzie równy x?
19 lis 18:34
publicpfk: 5?
19 lis 18:35
Kejt: mhm

jak masz jeszcze kilka przykładów to mogę Ci potłumaczyć..a potem sam spróbujesz, ok?
jeśli nie masz to coś zajdę.
19 lis 18:36
publicpfk: jasne, bardzo chętnie. jutro sprawdzian a ja zielony w tym temacie

log
1/2 * log
9 * log
3 27
3log
5 10 − log
5 40
6
2 − log
6 3
27log
3 2 −log
27 9
log
5 150 + log
5 30 / log
5 1/5
19 lis 18:44
Kejt: ok..może najpierw dam Ci coś łatwiejszego żebyś się załapał o co dokładnie chodzi, hm?
Oblicz:
a) log
3b=3
b) log
1/5b=2
c) log
7b=−1
d) log
a25=2
e) log
a6=−1
g) log
327
i) log
1/525
spróbuj to policzyć

nic więcej poza definicję logarytmu, którą podałam wyżej
19 lis 18:53
publicpfk: hehe będę to robił to jutra chyba, ale spróbuje
19 lis 18:57
Kejt: może kilka pierwszych Ci więcej czasu zajmie..a potem jak załapiesz to będziesz z tym śmigał
19 lis 18:58
publicpfk: a) 3
3
d) 5
g) 9
i) −5
póki co coś takiego, ale wątpie że coś dobrze
19 lis 19:06
Kejt:
a) dobrze, ale powinieneś to wymnożyć

d) dobrze

e) dobrze

f) 3
9=27?
i) ' − ' jest dobrze, ale 5
5 nie jest 25
próbuj dalej
19 lis 19:08
19 lis 19:09
publicpfk: i) −2
19 lis 19:10
Kejt:
f) źle 4
1/2=2 nie 8
h) dobrze

c) dobrze
19 lis 19:10
Kejt: i) dobrze
19 lis 19:11
publicpfk: g) 3
19 lis 19:14
Kejt: dobrze
19 lis 19:14
publicpfk: f) 16
19 lis 19:15
Kejt: znowu źle
jaka liczba po wyciągnięciu pierwiastka stopnia drugiego będzie równa 8?
19 lis 19:16
publicpfk: dobrze, a teraz moglibyśmy ogarnąć te zadania które podałem?

generalnie to wielkie dzięki!
19 lis 19:16
Kejt: wzory masz? czy Ci podać? na dodawanie i odejmowanie logarytmów..
i takie pytanie..w pierwszym nic więcej nie ma?
19 lis 19:17
publicpfk: f) 3?
19 lis 19:18
Kejt: √3=8?
19 lis 19:18
publicpfk: w pierwszym tzn: log1/2 * log9 * log3 27 ?
19 lis 19:19
publicpfk: dobra nie mam siły na ten przykład
19 lis 19:20
Kejt: 64

ok, już wiem

co do tego przykładu..to czy jesteś w stanie, któryś z tych logarytmów policzyć już teraz?
19 lis 19:21
publicpfk: log
3 27 = 3
log
9 = 0.95 − wyczytałem z internetu

log
1/2 = nie wiem
19 lis 19:25
publicpfk: teraz zobaczyłem, że przykład F banalny, aż głupio się przyznać
19 lis 19:27
Kejt: ee..to nie tak(mam na myśli ostatnie dwie linijki)
zobacz:
jeśli log
327=3
to będzie:
log
1/2log
9log
327=log
1/2log
93
widzisz?
19 lis 19:28
publicpfk: teraz jak najbardziej, ale nie wiem co dalej...
19 lis 19:30
Kejt: jesteś w stanie coś policzyć teraz?
19 lis 19:30
publicpfk: wyszło mi log93 = 3 ale pewnie źle
19 lis 19:33
Kejt: mhm. źle..czy 9
3=3? zawsze tak sobie sprawdzaj
19 lis 19:34
publicpfk: no to będzie 729?
19 lis 19:35
Kejt: ejejej nie zapędzaj się

masz policzyć log
93 nie log
9b=3
19 lis 19:36
publicpfk:
myślę, że łatwiej by było jakbyś to rozwiązała a ja powoli bym do tego doszedł bo sam tego
nigdy nie rozwiąże
19 lis 19:39
19 lis 19:42
publicpfk: 1
19 lis 19:43
Kejt: no i pierwszy z głowy
19 lis 19:44
publicpfk: powoli, ale do przodu

teraz:
3log
510 − log
540
19 lis 19:45
publicpfk: | | 10 | |
to będzie 3 − log5 |
| ? |
| | 40 | |
19 lis 19:46
Kejt:
tę trójkę z przodu możesz sobie wrzucić jako potęgę 10, zobacz:
3log
510=log
510
3
a dalej już tylko:
| | 103 | |
log5103−log540=log5 |
| |
| | 40 | |
i liczaj
19 lis 19:47
publicpfk: log525=2
19 lis 19:51
Kejt: no i pięknie

dalej
19 lis 19:51
publicpfk: 62 − log63 hmm
19 lis 19:53
Kejt: zamień sobie 6
2=36 na logarytm o podstawie 6
19 lis 19:54
publicpfk: czyli log62−log63 ?
19 lis 19:56
Kejt: źle.
kurczę..na pewno jest dobrze? jakiś kosmiczny wynik mi wychodzi:
36=log
66
36=36
| | 636 | |
log6636−log63=log6 |
| =log6(2*635)=log62+log6635=log62+35 |
| | 3 | |
19 lis 19:59
publicpfk: hmm a taki 24 − log25
19 lis 20:00
Kejt: też kiepsko..hmm..może gdzieś się mylę..
19 lis 20:02
publicpfk: tak mam zapisane w zeszycie więc raczej jest dobry przykład.
19 lis 20:03
Kejt: a masz do któregoś podane rozwiązanie? choćby podobnego..bo coś mi się nie zgadza i nie wiem,
czy wina nie leży po mojej stronie.
19 lis 20:03
publicpfk: dobra olać ten przykład, tutaj kolejny:
27log32 −log279
19 lis 20:04
publicpfk: niestety nie mam, gdybym miał to całkiem możliwe że bym sobie z nim jakoś poradził, a tak
niestety muszę Tobie głowę zawracać
19 lis 20:04
publicpfk: źle podałem przykład
27log32 − log279
19 lis 20:08
Kejt: ok

log
279=x
27
x=9
3
3x=3
2
3x=2
znowu jakieś paskudztwo:
| | log2227 | | 27 | |
log3227= |
| = |
| |
| | log23 | | log23 | |
:(
19 lis 20:16
publicpfk: o kurde

ładne przykłady na sprawdzian.
może tutaj coś wyjdzie:
| | 1 | |
log5150 + log530 / log5 |
| |
| | 5 | |
19 lis 20:21
Kejt:
| | log530 | | 150 | |
log5150+ |
| =log5150−log530=log5 |
| =log55=1 |
| | −1 | | 30 | |
yeah
19 lis 20:59
tomaaasz: o jesteś jeszcze, dziękuję! masz parcie żeby jeszcze coś ogarnąć czy nie bardzo?
19 lis 21:02
Kejt: jasne, ale do 21.30..potem muszę iść spać, bo na 7.30 mam być w szkole na maturę próbną..
19 lis 21:05
tomaaasz: 64log2√3+log√3 3√3
19 lis 21:08
tomaaasz: jasne, nie ma sprawy. to ostatni przykład
19 lis 21:09
Kejt:
log
p{3} 3
√3=x
3
1/2x=3
3/2
x=3
64log
2√3+3=log
23
32+3=...
kurde..muszę jakiegoś wzoru na to poszukać..bo istnieje nadzieja, że jest..albo jest jakiś
banalny i zaraz będę waliła głową w ścianę..
19 lis 21:11
tomaaasz: hmm no ja Ci w tej kwestii raczej nie pomogę niestety. jak nie znajdziesz to nic się nie stanie
i tak dużo mi pomogłaś
19 lis 21:15
Kejt: nic..nie mam pomysłu..
19 lis 21:20
tomaaasz: no dobrze. no nic, pozostaje życzyć powodzenia jutro, ale widzę, że z Twoją wiedzą zjesz tą
maturę

dziekuję, dobranoc
19 lis 21:22
Kejt: taa..zjem..jutro z polskiego

(koszmar)
Tobie również powodzenia na sprawdzianie

obyś dostał ładne przykłady
19 lis 21:23
tomaaasz: hehe i tak sobie poradzisz

dziękuję, czesc
19 lis 21:25