??
sonia: f(x)=x2(b+2)x+2b
dla jakiej wartosci parametru b funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe wyznacz to miejsce
19 lis 18:16
Artur z miasta Neptuna:
Kiedy funkcja kwadratowa ma dokladnie jedno miejsce zerowe ?
19 lis 18:18
palikot: △=0
19 lis 18:22
sonia: i?
19 lis 18:36
palikot: x2(b+2)x+2b=0
19 lis 18:41
palikot: i policz deltę..
19 lis 18:43
sonia: Δ = ( b+2)2 − 4*1*2b = b2 + 4b+4 − 8b = b2 − 4b +4
19 lis 18:59
sonia: czyli b
2 − 4b + 4 ma sie = 0
19 lis 19:01
ICSP: Dwa przypadki

1
o b = −2
f(x) = −4 − brak miejsc zerowych
2
o b ≠ − 2
Δ = 0 − 4(2b)(b+2) = −8b(b+2)
Δ = 0 ⇒ b = 0 v b = −2 − drugie jest sprzeczne z rozpatrywanym przedziałem.
Odp b = 0
19 lis 19:02
sonia: a w odpowiedziach podane jest ze −2
19 lis 19:04
ICSP: co ja piszę xD
x
2(b+2)x + 2b = x
3(b+2) + 2b
mamy wielomian stopnia III

Teraz sprawa nam się znacznie bardziej komplikuje xD
19 lis 19:07
sonia: wogole tego nie rozumiem
19 lis 19:07
sonia: skad to x
3
19 lis 19:08
ICSP: masz przecież :
f(x) = x2(b+2)x + 2b
mnożenie jest przemienne wiec mogę to zapisać jako :
f(x) = x2 * x * (b+2) + 2b = x3(b+2) + 2b
19 lis 19:10
Patryk: zle przepisałas ,sprawdz
19 lis 19:12
19 lis 19:18