całki!!
niamaniama: cześć

proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących całek:
1. ∫3x
2*lnx dx
2. ∫ln(x+3) dx
dziękuję za pomoc.
19 lis 18:06
Artur z miasta Neptuna:
Obie przez czesci
pierwsza u'= 3x2 ; v=ln x
druga u'=1 ; v=ln(x+3)
19 lis 18:11
niamaniama: a mógłbyś napisać wynik, bo chciałabym sprawdzić czy mam dobrze
19 lis 18:13
AS: Podaj Twoje rozwiązanie a sprawdzę i ewentualnie poprawię.
19 lis 18:16
Artur z miasta Neptuna:
Pisze z oomorki wiec to bedzie uciazliwe ... podaj wyniki to sprawdze czy masz dobre ... albo
sama sprawdz liczac po prodtu pochdne z wyniku (musi wyjsc funkcja pod calka)
19 lis 18:16
niamaniama: w pierwszym mam taki wynik:
1. lnx*x3−x33
19 lis 18:20
niamaniama: czy ten wynik jest dobryyy

i jaki ma być w drugim przykładziee
19 lis 18:28
niamaniama: heloł maj frends
19 lis 18:40
Krzysiek: ok (brakuje stałej)
19 lis 18:42
niamaniama: no, nooo

ale wynik dobry, tak

a drugim co ma być?
19 lis 18:43
19 lis 18:45
niamaniama: w drugim przykładzie zatrzymałam się w tym momencie:
ln(x+3)*x−∫1dx−∫
3x+3dx
co należy zrobic z ostanią całką
19 lis 18:57
Krzysiek: podstawienie: t=x+3
i korzystasz z podstawowego wzoru.
19 lis 18:59
niamaniama: okej, dzięki
19 lis 19:12
niamaniama: czyli ostateczny wynik przykładu drugiego będzie taki:
ln(x+3)*x−x−3ln|x+3|
taaaak
19 lis 19:23
Krzysiek: a jak Ty to policzyłeś...
przecież ten przykład z linku to praktycznie ta sama całka co Ty masz.
wystarczy na początku podstawienie: t=x+3
∫ln(x+3)dx =∫lntdt=tlnt −t +C=(x+3)ln(x+3)−(x+3) +C...
19 lis 19:26
niamaniama: przez części to policzyłam, a co źle jest
19 lis 19:28
Bogusia: Cześć proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
Rzucono kostką do gry i monetą.Prawdopodobieństwo ,że wyrzucono orła i co najmniej 4 oczka
,jest:
A. większe od 1/2
B. równe 1/3
C.równe 1/2
D. mniejsze od 1/3
20 lis 10:52
Bogusia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania 2.
A i B są zdarzenia losowymi zawarte w zbiorze Ω ,takim , że P (A) = 3/13 ,P(B) = 7/13 ,
P ( A ∪ B)=1/2.Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu tych zdarzeń ?
20 lis 10:58
Bogusia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania 3.
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry .Zdarzenie A polega na wylosowaniu
parzystej liczby oczek na pierwszej kostce, zdarzenie B polega na wylosowaniu iloczynu oczek
równy 8 . Oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A i zdarzenia B . Które
prawdopodobieństwo jest większe ?
20 lis 11:01