równania
Natalia:
Oblicz:
a) (√2+1)²+(√2−1)²
b) (2+√3)²−(2−√3)²
c) ( 2√3−1)²−(√3+2)²
d) (2√3−1)²+(2√3+1)²
19 lis 17:54
Kejt:
wzorki:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
i liczysz..pamiętaj o zmianie znaku.
19 lis 17:56
Natalia: Mogę prosić o rozwiązanie tych zadań
19 lis 18:07
Kejt: prosić możesz..ale ich nie zrobię
19 lis 18:15
Artur z miasta Neptuna:
Masz gotowe wzory ... musisz tylko je zastosowac − to minimum powinnas dac rade sama zroboc
19 lis 18:17
PW: c) zastosujemy jeszcze inny wzór:
a2 − b2 = (a − b)(a + b).
U nas a = (2√3−1), b = (√3+2).
Zgodnie z tym wzorem
(2√3−1)2 − (√3+2)2 = [(2√3−1) − (√3+2)] [(2√3−1) + (√3+2)]=
= (√3−3)(3√3+1)
A teraz zwyczajnie mnożymy "każdy przez każdy":
√3.3√3 + √3.1 − 3.3√3 − 3.1 = 3 (√3)2 − 8√3 − 3 = 3.3 − 8√3 − 3 =
= 6 − 8√3 = 2(3 − 4√3)
Stosowanie wzoru na różnicę kwadratów nie było konieczne i specjalnie nie ułatwiło w tym
wypadku obliczeń, można było od razu tymi wzorami podanymi przez Kejt (spróbuj).
d) rozwiążemy leniwie: są tam kwadraty dwóch wyrażeń, różniących się znakiem − w jednym jest
odejmowanie, w drugim dodawanie. Wobec tego po zastosowaniu wzorów na kwadrat sumy i kwadrat
różnicy dostaniemy w obu wypadkach (2√3)2 i 12, a środkowe wyrazy zredukują się, szukana
suma będzie zatem równa 2[(2√3)2 + 12] = 2(4.3+1) = 2.13 = 26.
Pisząc pracę domową zrób to raczej "normalnie", a nie "leniwie", żeby to zobaczyć.
Po kilkunastu przykładach będziesz to robić z uśmiechem na gębie, ale teraz nie zaniedbaj,
ćwicz pilnie − bo później będzie trudno.
19 lis 18:46