trojkat
edumat: aniabb pomóż

!
W trójkącie ABC dane są: miara kąta ACB wynosząca 120st., |AC| = 6, |BC| = 3. Dwusieczna kąta
ACB przecina bok AB w punkcie D.
a) Oblicz długość odcinka CD.
b) Jaki jest związek między długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu
opisanego na trójkącie DBC? Odpowiedź uzasadnij.
19 lis 17:47
aniabb:

twierdzenie cosinusow razy 3

będę za 2h to policzę
19 lis 17:52
edumat: ok jestes wielka
19 lis 17:56
edumat: jeszcze jakby kto mogl to zrobic...>>
W równoległoboku ABCD przekątna DB ma długość 7. Wiedząc, że obwód równoległoboku wynosi 26,
kat ABC=120st., oblicz długości boków równoległoboku.
19 lis 18:48
xxxxxxx: fakultet marcowy
19 lis 18:52
edumat: taaa

ty klasa f g czy e?
19 lis 20:23
aniabb: jestem
19 lis 20:30
edumat: o to dobrze ze jestes ania

masz jakies rozwiazanko moze?
19 lis 20:35
edumat: i jeszcze to drugie zadanie ania jakbys miala ochote bo tez nie wiem jak rozkminic
19 lis 20:35
aniabb: oki
myślałam nad czymś przyjemniejszym niż cosinusy, ale chwilowo nie mam pomysłu więc muszę chyba
rozpisać
19 lis 20:43
edumat: ok moze byc dowolnie byle żeby było
19 lis 20:45
aniabb: przeciwkątna
c2 = 32+62−2*6*3*cos(120°) = 9+36−36(−1/2) = 45+18=63
c=3√7
y=3√7−x
małe cosinusy
x2=32+d2−2*3*d*cos(60°) ⇒ x2=9+d2−3d
y2=62+d2−2*6*d*cos(60°) ⇒(3√7−x)2 = 36 +d2−6d
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
63−6√7x = 25 −3d
d= 2√7x −38/3
x2 = 9 +(2√7x −38/3)2−3(2√7x −38/3) i policz x ..potem d
19 lis 20:53
edumat: | | 2n2−3n+1 | |
mam jeszcze cos takiego Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym: .an= |
| |
| | 2n−1 | |
a) Uzasadnij, że wszystkie wyrazy ciągu (an) są liczbami naturalnymi. >>> to moge podzielic to
przez siebie wychodzi n−1 a n nalezy do calkowitych dodatnich i n>badz rowne 1 wiec jest
uzasadnione ze beda liczbami naturalnymi?
19 lis 20:53
aniabb: ech..brzydki..
19 lis 20:55
edumat:
19 lis 20:55
aniabb: tak
19 lis 20:56
aniabb: brzydki x wyszedł

co to za zadania
19 lis 20:57
edumat: ale co tak ...zgadzasz sie z tym co napisalem ad "mam jeszcze cos takiego Dany jest ciąg (an) o
wyrazie ogólnym"...?
19 lis 20:58
edumat: ania dziekuj Bogu ze nie jestes na moim fakultecie
19 lis 20:59
19 lis 20:59
edumat: jakbys jeszcze chciala ktores zrobic to bede bardzo wdzieczny
19 lis 21:00
aniabb: zgadzam się z ciągiem
19 lis 21:02
edumat: Losujemy jedną liczbę spośród liczb 1; 2; 3; ...; 1000. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 4 lub przez 9. >>a to zadanie moge tak zrobic

... 1000:4=250 tyle
| | 1 | |
l.podziel. przez 4 (Pa=250/1000 = |
| 1000:9=111(Pb=111/1000= tyle l. podziel przez 9 i |
| | 4 | |
czesc wspolna 1000:36=27 (Paib=0,027 czyli Pwyl tej liczby to Pa+Pb−Paib?
19 lis 21:04
aniabb:

Pole trójkąta 1/2 ah = 1/2 * 3 * 3
√3 = 9
√3/2
| | abc | | 3*6*3√7 | |
promień okręgu opisanego R= |
| = |
| =√21 |
| | 4P | | 18√3 | |
| | 2P | | 9√3 | |
promień okręgu wpisanego r= |
| = |
| |
| | a+b+c | | 18+3√7 | |
19 lis 21:10
aniabb: poczekaj aż skończę pierwszy
19 lis 21:10
meta:

2a+2b=26 , to a+b=13
z tw. cosinusów
| | 1 | |
72=a2+b2−2ab*cos60o , cos60o= |
| |
| | 2 | |
a
2+b
2−ab= 49
(a+b)
2−3ab= 49
13
2−49=3ab
ab= 40
a= 13−b , 0< b<13
(13−b)*b= 40
b= 5 lub b=8 no to a= 8 lub a=5
Równoległobok ma boki długości
8 i 5
19 lis 21:13
edumat: aniabb: "poczekaj aż skończę pierwszy "

pleć męska

? "pierwszy">>


?
19 lis 21:15
aniabb: pierwszy przykład
19 lis 21:16
edumat: ohhhhh ania ulzyło mi
19 lis 21:16
aniabb: oo drugiego już nie muszę bo masz

ciąg zrobiony samodzielnie... to teraz pr−wo
19 lis 21:17
edumat: czytanie ze zrozumieniem kurde jutro bede miał na probnej maturze

nie zdam

!
19 lis 21:17
aniabb: prawdopodobieństwo też OK
19 lis 21:18
aniabb: wielomian chcesz?
19 lis 21:19
edumat: jeszcze glupia izometrie ktorej nie lubie musze zrobic >>>
Przekształcenie P określone jest w sposób następujący: P((x; y)) = (y + 2; x – 1), gdzie x, y
R..
a) Wykaż, że przekształcenie P jest izometrią.
b) W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj trójkąt o wierzchołkach A = (−1; 2), B = (2;
−4), C = (1; 5), a następnie znajdź jego obraz w przekształceniu P.
c) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną na bok AB.
d) Oblicz pole trójkąta A’B’C’, który jest obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku w
punkcie (0; 0) i skali k = −5.
19 lis 21:19
edumat: jaki wielomian

?
19 lis 21:20
aniabb: zadanie 8 z kartki
19 lis 21:20
edumat: to punkt 4 i 2 podstawic zauwazyc ze 4:(2
2)−2=2 czyli W(x)

(x)=x czyli W(x)=x
3−x
2
19 lis 21:22
edumat: *W(x) : P(x)=x
19 lis 21:22
edumat: ?
19 lis 21:23
aniabb: nie bo u ciebie 0 jest pierwiastkiem podwójnym

W(x)=ax(x−1)
2
19 lis 21:25
edumat: dobrze zrobilem?
19 lis 21:25
aniabb: i podstawiasz do tego (2;4) i wychodzi że a=2
19 lis 21:26
aniabb: szukany wielomian to W(x) = 2x
3−4x
2+2x
19 lis 21:27
edumat: aaaaa ale ty spostrzegawcza jestes

a wiec jak jak odnalezc ten W(x)?
19 lis 21:28
aniabb: o 21:25 masz
19 lis 21:30
edumat: łokej to gitara a na tą izometrie zadanie 2 mogłabyś looknąć?
19 lis 21:31
aniabb:

izometria to funkcja która zachowuje odległości ..policz długości boków trójkąta ABC i A'B'C'
i sprawdź czy są nadal takie same
19 lis 21:36
Wojtek: !Aniabb
Mogłabyś spojrzeć na pochodne czy dobrze obliczyłem?
19 lis 21:37
aniabb: prosta zawierająca wysokość trójkąta z C to y=1/2 x +4,5
19 lis 21:38