matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wektory
Katie:
Proszę o pomoc
Korzystając z faktu, że kierunek wektora będącego sumą wersora osi x i wektora jednostkowego o kierunku tworzącym z osią x kąt 30◦ tworzy z osią x kąt 15◦, znaleźć cos 15◦
19 lis 17:18
Basia:
1
√
3
α=30
o
⇒ x=
i y=
2
2
policz długość z (tw.Pitagorasa) β=15
1+y
cosβ =
z
19 lis 17:25
Katie:
Dziękuję
19 lis 18:23