rozwiaz równianie
Avciu: | x + 2√3 − | 3 − 2√3 || = 1
rozwiaz równianie
19 lis 17:17
Avciu: jeśli mógłbym prosić o trochę szczegółowy opis
19 lis 17:17
krystek: Ix+2√3+3−2√3I=1 ( ponieważ 3−2√3<0 zmieniam znaki na przeciwne)
19 lis 17:21
Avciu: Rozumiem, że to +2√3 i to się skraca −2√3, jo ?
19 lis 17:23
Avciu: i zostaje |x+3| = 1
19 lis 17:24
krystek: tak
19 lis 17:25
Avciu: skoro mamy minus przed nawiasem − | 3 − 2√3 | to powinno być tak : +3 + 2√3 to jak mi się to
skróci z wcześniejszym +2√3 ?
19 lis 17:29
krystek: −[−(3−2√3)]=3−2√3
19 lis 17:31
pigor: ... , no to masz "gotowiec" do przemyślenia np.
taki :
| x+2√3−| 3−2√3| |=1 ⇔ x+2√3−| 3−2√3|= −1 lub x+2√3−| 3−2√3|=1 ⇔
⇔ x+2√3−(−3+2√3)= −1 lub x+2√3−(−3+2√3)=1 ⇔
⇔ x+2√3+3−2√3= −1 lub x+2√3+3−2√3=1 ⇔ x+3=−1 lub x+3=1 ⇔
⇔
x= −4 lub
x= −2 ⇔
x∊{−4,−2} . ...
19 lis 17:32