Boki trójkąta o obwodzie 18 cm mają długości będącę kolejnymi liczbami naturalny
ABC: a) Wykaż, że ten trójkąt jest trójkątem rozwartokątnym
b) Oblicz pole tego trójkąta
Nie wiem jak wykazać podpunkt a a w b wyszło mi P = cm2
19 lis 17:14
Basia:
boki: n−1; n; n+1 n≥2
n−1+n+n+1 = 18
3n = 18
n = 6
a=5
b=6
c=7
z tw.cosinusów
52 = 62+72 − 2*6*7*cosα
25 = 36+49 − 84cosα
84cosα = 36+49−25 ⇒ cosα>0 ⇒ α jest ostry
62 = 52+72 − 2*5*7cosβ
analogicznie pokażesz, że β jest ostry
72 = 52+62 − 2*5*6cosγ
60cosγ = 25+36−49
cosγ też jest >0 ⇒ γ też jest ostry
ten trójkąt jest ostrokątny i nic na to nie poradzimy
albo źle przepisałaś, albo zadanie błędnie sformułowane
19 lis 17:46
anonim: w poleceniu chodzi o kolejne liczby naturalne parzyste. 2n, 2n+2, 2n+4
2 maj 14:16