matematykaszkolna.pl
zdania w sensie logicznym Magda: Potrzebuję pomocy w określeniu czy zdana poniżej (wiadomość z Faktów TVN) są zdaniami w sensie logiki. jeśli tak to które i dlaczego.... Kiedy pozwolić pacjentowi spokojnie umrzeć, bez męczenia go uporczywą i bezskuteczną terapią? Zespół lekarzy i prawników przekazał prezydentowi projekt zmian w prawie by śmiertelnie chorzy pacjenci mogli współdecydować o tym jak umierają i by pełni wątpliwości lekarze wiedzieli, czego się w takich chwilach trzymać. O tym jak to wygląda teraz i jakie są propozycje zmian Marek Nowicki. Pani Irina Frydryk przywiozła swoją chorą mamę, ponieważ w Rosji dostęp do hospicjów jest bardzo trudny. Chce się nią opiekować jednak nie wyobraża sobie żeby matka w terminalnym stanie była dalej w szpitalu męczona uporczywą terapią. Irina Frydryk: Człowiek żyje. No i właśnie gdzie tu jest granica. Niby żyje, czy żyje. Ja nie chciałabym na przykład żeby moją mamę a w przyszłości mnie ktoś w ten sposób podtrzymywał przy życiu. W godnym umieraniu na pomóc projekt nowelizacji ustawy o prawach pacjenta, do którego dotarł portal TVN24.pl projekt ten opisuje, czym jest uporczywa terapia i stwierdza, że narusza ona prawo pacjenta do umierania w godności i spokoju. Nowelizacja została przygotowana przez zespół lekarzy i prawników współpracujących z warszawskim hospicjum dla dzieci. Andrzej Kurkiewicz: Ustawa ma za zadanie wyjaśnić obecny system prawny, który jest skomplikowany, jeśli chodzi o zagadnienie uporczywej terapii natomiast oprócz tego, że porządkujemy obecne przepisy, także wprowadzamy nowe i wśród tych nowych wprowadzamy instytucje testamentu życia, czyli oświadczenia, że nie chcemy podlegać uporczywej terapii. Uporczywej terapii nie chce się na przykład poddać dr Marcin Rawicz anestezjolog, współautor projektu. Nosi przy sobie deklarację woli. Dr. Marcin Rawicz: Jeżeli mi się wyleje krew do mózgu bo już jestem starszy pan i może mi się to zdarzyć to mają mnie zostawić w świętym spokoju a nie fundować mi operację neurochirurgiczną i robić ze mnie kalekę bo ja sobie tego nie życzę ale nie mam żadnej gwarancji że ktoś będzie tego przestrzegał bo ustawa tego nie wymaga. Teraz miałoby się to zmienić. Testament życia musiałby być jednak poświadczony notarialnie podobnie jak i funkcja pełnomocnika medycznego. Takim pełnomocnikiem w imieniu pacjenta mógłby być ktoś z najbliższej rodziny. W razie ciężkiej choroby, utraty przytomności to on występowałby w imieniu pacjenta. Zapisy ustawy pomogłyby też lekarzom podejmować trudne decyzje. Prof. Ryszard Grenda: Jeżeli pacjent jest nieuleczalnie chory i wyczerpano wszystkie metody leczenia a dotychczasowe leczenie przynosi mu wyłącznie cierpienie lekarz ma prawo rozważać odstąpienie lub niepodjęcie terapii, którą uzna za uporczywą a dalej jest opisane jak to się będzie działo. Uporczywa terapia to utrzymywanie umierającego pacjenta na siłę przy życiu przy coraz bardziej zaawansowanej technice i lekach takie działania stają się coraz skuteczniejsze. Funkcje życiowe w ten sposób można utrzymywać miesiącami a nawet latami. Dr. Marcin Rawicz: My mamy obowiązek pomagać ludziom, ale nie mamy obowiązku wręcz przeciwnie nie możemy im zadawać tortur no, bo to nie jest w naszym zawodzie. W naszym zawodzie mamy ludziom pomagać a nie przysparzać im cierpień. Projekt nowelizacji trafił do kancelarii prezydenta, który być może wystąpi w tej sprawie z inicjatywą ustawodawczą. Wprowadzenie przepisów dotyczących uporczywej terapii wypełniłoby istotną lukę w polskim prawodawstwie i po prostu ulżyłoby doli pacjenta. Mam tak oszałamiający postęp w medycynie, że czasami aż trudno umrzeć. Marek Nowicki − Fakty.
19 lis 17:11
aniabb: Zdania : Zespół lekarzy i prawników przekazał prezydentowi projekt zmian w prawie by śmiertelnie chorzy pacjenci mogli współdecydować o tym jak umierają i by pełni wątpliwości lekarze wiedzieli, czego się w takich chwilach trzymać. Pani Irina Frydryk przywiozła swoją chorą mamę, ponieważ w Rosji dostęp do hospicjów jest bardzo trudny. Chce się nią opiekować jednak nie wyobraża sobie żeby matka w terminalnym stanie była dalej w szpitalu męczona uporczywą terapią. Człowiek żyje. Nowelizacja została przygotowana przez zespół lekarzy i prawników współpracujących z warszawskim hospicjum dla dzieci. Nosi przy sobie deklarację woli. Jeżeli mi się wyleje krew do mózgu bo już jestem starszy pan i może mi się to zdarzyć to mają mnie zostawić w świętym spokoju Testament życia musiałby być jednak poświadczony notarialnie podobnie jak i funkcja pełnomocnika medycznego. Jeżeli pacjent jest nieuleczalnie chory i wyczerpano wszystkie metody leczenia a dotychczasowe leczenie przynosi mu wyłącznie cierpienie lekarz ma prawo rozważać odstąpienie lub niepodjęcie terapii, którą uzna za uporczywą a dalej jest opisane jak to się będzie działo. Funkcje życiowe w ten sposób można utrzymywać miesiącami a nawet latami.
19 lis 17:28
aniabb: połowa tekstu nie jest nawet poprawna gramatycznie..tym bardziej trudno żeby była poprawna logicznie
19 lis 17:29
PW: A tak naprawdę (i to będzie zdanie o wartości logicznej "prawda"): Uprawiasz propagandę jakiegoś bliżej nie określonego poglądu filozoficznego. Forum matematyczne to nie miejsce na takie pogawędki.
19 lis 19:21
Magda: to moja praca domowa z logiki i nie ma to nic wspólnego z poglądami filozoficznymi. a jak się nie mylę to logika jest częścią matematyki więc forum jest jak najbardziej odpowiednie.
19 lis 21:44